למה לי לתרגל מיינדפולנס?

מיינדפולנס הוא תוצר רב עוצמה של שילוב בין תובנות מחקר המוח והפסיכולוגיה ובין תרגול מדיטציה. טיפוח מיינדפולנס יוצר יציבות נפשית, שעוזרת לצאת ממעגלי הלחץ והשחיקה ולהתמודד עם הקשיים והאתגרים של החיים. מתוך הספר "מיינדפולנס – שינוי נפשי באמצעות אימון מוחי" מאת דר' אסף פדרמן מחקרים רבים בשנים האחרונות מוכיחים שטכניקות מדיטציה כמו מיינדפולנס גם כשהן נעשות במינונים קטנים אך בעקביות משפיעות לטובה לבריאות, לקוגניציה וגם לתחום הנפש. הנה חלק מהיתרונות: יתרונות בתחום הבריאותי:
  • מדיטציה מרגיעה את מערכת העצבים הסימפתטית, זו שמתגייסת לפעולה בלחצי החיים (שעות עבודה מטורפות, ג'נגול בין הורות לקריירה ועוד) ומעלה את הדופק, לחץ דם ורמות הסוכר בגוף. במקביל מדיטציה מעוררת לפעולה את המערכת הפרא-הסימפתטית, שגורמת לרגיעה שמתבטאת בירידה של לחת דם ודופק. עם הרגיעה הפיזית מושגת גם רגיעה הנפשית – צמצום והאטת מחשבות שמתרוצצות בראש והקלה של דכדוך וחרדות.
  • תרגול מדיטציה עוזר להתמודד עם כאב כרוני.
  • תרגול יעיל מאוד בהתמודדות עם דיכאון.
  • מיינדפולנס עוזר לחזק את מערכת החיסונית. הכל פשוט – מדיטציה מורידה את רמת הסטרס, משפיע על ההגנה הטבעית של הגוף שלנו מהמחלות.
  • מדיטציה היא חדר כושר למוח וזה עוזר במניעת מחלות שונות בגיל מבוגר כמו דמנציה, אלצהיימר.
  • תרגול הוא פתרון יעיל נגד בעיות שינה קשיי הרדמות.
יתרונות בתחום הקוגניטיבי:
  • בשורה גדולה של חקר המוח שהמוח הוא פלסטי והוא ניתן לשינוי במהלך כל החיים. תאים חדשים גדלים ומחלשים כתוצאה מהמגע עם העולם. השינויים האלה יכולים להתרחש כתוצאה של פעילות מנטלית שחוזרת על עצמה, כמו מדיטציה.
  • מדיטציה משפיעה על החיווט בין אזורים במוח ועל האופן שבו אזורים אלה יעבדו יחד כצוות, על מנת לאפשר תפקוד מוח יעיל ומיטיבי. בנוסף תרגילי מדיטציה משפיעים על רמת הפעילות של תאי העצב בתוך האזורים השונים: אזורים הקשורים בוויסות רגשי, עוררות, זיכרון, קשב וגם אזורים המעורבים באמפתיה וחמלה ויכולת להבין את האחר.
  • תרגול מדיטציה עוזר לשפר מיומנות קשב וריכוז, פוקוס.
  • תרגול מידיטציה ומיינדפולנס מגבירים את יכולת הלמידה.
יתרונות בתחום הפסיכולוגי / נפשי: בזכות תרגול אנחנו יכולים לשנות את עצמנו ואת המיומנויות שלנו, גם אם לא נולדנו איתם. להפחית את הנטייה לכעס או קנאה, להפחית את מפלס התוקפנות, להגדיל סבלנות אמפתיה. תרגול מדיטציה עוזר לחזק את חוסן נפשי ולשפר את ויסות רגשי. תרגול מיינדפולנס עוזר לדאוג פחות ויעיל מאוד בהתמודדות עם דיכאון וחרדות. תרגול מיינדפולנס עוזר להוריד את רמות אימפולסיביות – תגובות מהירות ובלתי נשלטות (צעקות, התקפי זעם, תוקפנות, עצבים) תרגול מיינדפולנס עוזר להפחתת רמות אלימות ומתח. תרגול עוזר לנהל חוסר שקט ולשפר מצב הרוח. תרגול מדיטציה מוריד את רמות הסטרס. מעבר לזה שתוצאות הסטרס פחות מזיקות תרגול משפיעה על התגובה שלנו למצבים לא נעימים. תרגול מדיטציה עוזר לשפר מיומנות הקשב וריכוז, פוקוס אבל עזבו לרגע את המחקרים, תשמעו איך תרגול מיינדפולנס השפיע עלי באופן אישי:
  • עזר לי לעבור את תקופת הקורונה ללא חרדות. כן כן.
  • תרגול מאפשר לי חופש, חופש בראש. המחשבות שלי לא מנהלות אותי. הנסיבות לא גורמים לי להרגיש קורבן לא משנה מה. אני יודעת שהרוב תלוי בי ובדרך החשיבה שלי, המיינדסט שלי. ומה שלא תלוי בי ביכולתי לשנות את היחס שלי אליו.
  • מקל משמעותית על יכולת שלי קבלת החלטות ובמעט זמן. אינטואיציה שלי היום חזקה יותר מקודם, אני יודעת מה אני רוצה ומה אני צריכה ולא רק מה אני לא רוצה – כמו שהיה פעם.
  • שיפר מאוד את מערכות היחסים שלי, קודם כל בזוגיות עם בעלי. התקשורת שלנו היום ישירה יותר ואפקטיבית יותר. אין יותר "אני מצפה ממנו שיבין אותי ללא מילים". פשוט מדברים פתוח.
  • הורות. להיות אמא לשלושה בנים מאוד אנרגטיים ומאוד דעתניים לוקח הרבה אנרגיה וגם הרבה עצבים. התרגול מאוד הרחיב את יכולת ההכלה לי, את הסבלנות שלי ובו זמנית הוריד את שיפוטיות האוטומטית וצורך בהשוואות עם ילדים אחרים וגם עם אמהות אחרות :-).
  • והכי חשוב שאני עכשיו במקום הראשון – אצלי. יש לי כבוד לרצונות שלי, לצרכים שלי, לזמן אישי שלי. אני מתנצלת פחות, מבקרת את עצמי פחות ואוהבת את עצמי יותר. לא, זה לא היה טבעי לי.

קחו אוויר לדקה באמצע יום עמוס!

סדרה של 3 סרטונים קצרים

מאמרים אחרונים

חמלה עצמית

דרושה דחוף: חמלה עצמית

כבר 20 ימים אני מרגישה ברכבת הרים, מצב הרוח שלי משתנה משעה לשעה. כנראה שככה זה אצל כולנו. והמצב הזה מקשה מאוד על בהירות, על

קרא עוד »
סירה מנייר בוערת משני הכיוונים

מה עושים עם כל הרגשות האלה?

נכתב ב-19.10.23 איך אפשר לעזור לעצמך כשכל המדינה הפכה לגוש של כאב. שאלתי את המטפלת המשפחתית שלנו איך אפשר לעזור לאנשים עכשיו והיא אמרה שאין

קרא עוד »

כתיבת תגובה

תפריט נגישות

נשמור על הקשר?

פוסטים חדשים, טיפים והמלצות לחיים טובים יותר.